Tučňáci z Fiordlandu plují maratony na jídlo

Tučňák fiorlandský plavání vodou

Někdy prostě chcete jít na nějaké speciální místo k jídlu, i když v okolí je spousta možností.

Ale to je pro lidi snadné říct. Můžeme snadno nastoupit v autě nebo nasednout na autobus a vydat se k cíli mimo cestu. Tučňáci z Fiordlandu (Eudyptes pachyrhynchus) takové pohodlné možnosti přepravy nemají. Místo toho budou plavat 7 350 kilometrů (7 000 kilometrů) zpáteční cestou po dobu osmi týdnů, aby jedli, přestože mají snadný přístup ke stejnému jídlu v blízkosti svých chovných míst na jihozápadním pobřeží Nového Zélandu. Abychom toho doplnili, tučňáci tuto cestu provedou těsně před energeticky náročným procesem tání.

Díky novému výzkumu bychom mohli mít odpověď na toto zdánlivě nevysvětlitelné chování.

Opak rychlého občerstvení

Tučňák fiordlandský, někdy označovaný jako maorské jméno tawaki, žije a plemene na pevnině Nového Zélandu, ale o druhu není známo mnoho. Rozsah našich znalostí o nich je jejich základním stanovištěm. Nacházejí se pouze na skalnatém a nepřístupném jihozápadním pobřeží jižního ostrova Nového Zélandu, což je jejich oblíbená hnízdní oblast. O tomto chocholatém tučňákovi bylo provedeno jen málo studií. Nejobsáhlejší výzkumy z roku 1974.

Thomas Mattern z University of Otago na Novém Zélandu a další výzkumníci vytvořili projekt Tawaki Project, výzkumná iniciativa, jejímž cílem bylo lépe porozumět stravovacím návykům ptáků a vlivu jejich výběru prostředí na jejich populaci. Projekt vydává polní zprávy od roku 2014 a jsou vydávány studie v PLOS Onesought, které vysvětlují zvláštní zvyk maratonu plavání ptáků.

Přibližně v polovině listopadu každého roku se tučňáci fiordlandové odebírají k moři až do poloviny ledna a pokoušejí se vykrmovat poté, co využili velké množství energie během pozdního léta a brzy na podzim pro chov a chov kuřat. Tyto měsíce tráví jídlem, protože jejich proces tání, který probíhá od konce ledna do února, je tzv. Katastrofickým. Jméno neznamená, že ptáci jsou ve velkém nebezpečí; to znamená, že místo toho, aby ztratili a znovu dorostli několik peří najednou, ztratí a znovu dorostou v průběhu tří týdnů. Během této doby nemohou jíst ani plavat, a tak se musí spoléhat na uložený tělesný tuk, aby přežili.

Před zahájením tohoto procesu byste si mysleli, že by ptáci ušetřili co nejvíce energie. Jídlo, které ptáci jedí, včetně chobotnic, krill a ryb, je snadno dostupné v jejich chovných místech. Mattern a jeho tým namísto toho zjistili, že tučňáci fiordlandové pojedou téměř 1 864 mil (4 000 kilometrů) na jih – téměř na půl cesty do Antarktidy – k jídlu. Často budou plavat až 50 kilometrů denně, maximální vzdálenost, kterou jsou ptáci pravděpodobně fyzicky schopni zvládnout.

"Podmínky blíže k pevnině Nového Zélandu jsou celkem dobré," Matterntold Gizmodo. "Neexistují žádné zjevné důvody, proč by tawaki museli cestovat tak daleko, jak to bylo – neexistuje logické vysvětlení."

Velikost vzorku studie byla malá; v období od listopadu 2016 do března 2017 bylo sledováno pouze 17 dospělých tučňáků – 10 mužů, 7 žen, a několik z nich ztratilo v průběhu studie své přijímače, čímž vědcům poskytlo úplná data z pěti tučňáků. Dalších 48 tučňáků bylo od té doby označeno trackery ve snaze sledovat jejich pohyby v průběhu roku a zjistit, zda odpovídají výsledkům studie..

Matternova teorie chování druhu je taková, že je to genetická složka, ze které se tučňáci dosud nevyvinuli. Někteří tučňáci předků žili a vyvinuli se dále na jih, než kde tento druh v současnosti žije, a tučňáci fiordlandové jsou geneticky zapojeni, aby věřili, že oblast, do které každý rok migrují, je nejlepším místem pro stolování před začátkem jejich procesu tání. V podstatě je to instinkt.

CS.AskMeProject