Sklouznutí povrchu

rhodeislandhouse

Architekt Gary Graham přišel v plném kruhu. Domov Portsmouth, R.I., který nedávno navrhl pro sebe a svou manželku Susan, je v zásadě podobný jednomu z prvních projektů architekta. V roce 1967, čerstvý z University of Virginia, Graham vstoupil do Mírového sboru v Kolumbii, kde navrhl jednoduchou nemocnici pro pobřežní město Buenaventura. Budova obsahovala „celou představu o pasivním environmentálním designu,“ říká. Díky vynikající ventilaci, správné sluneční orientaci a dalším funkcím mohla nemocnice pracovat s minimálním využitím klimatizace a elektřiny.

Graham připouští, že jeho rezidence o rozloze 1700 čtverečních stop je plně klimatizována. „Chtěl jsem udržet své manželství nedotčené,“ říká. Ve skutečnosti Graham neobětoval pohodlí stvoření v žádném ohledu, ale vzhledem k tomu, že klima se bere v úvahu jako v nemocnici 60. let, a díky několika prvkům 21. století funguje dům efektivněji než průměrný domov..

Nejdůležitější zelené rozhodnutí, říká architekt, bylo udržet dům malý. Se čtyřmi čtyřmi dětmi ve věku 30 let nebylo zapotřebí dalších místností, které by umožnily potencionální krizi identity po ukončení školy. Útulné prostory jsou propojeny v jednoduchém, tekutém půdorysu, který zvyšuje pocit otevřenosti a zvyšuje cirkulaci vzduchu.

Také maximalizují expozici na sever a na jih. Je mnohem obtížnější zablokovat nízkoúhlé sluneční světlo, které by zaplavilo okna směřující na východ nebo západ, vysvětluje Graham, takže jeho konstrukce umožňuje domu přijímat hodně přirozeného světla bez problému přehřátí. V létě, když se na slunci péří jižní a obývané pokoje orientované na jih, nahradí baldachýn perfektní pohlednice z javorového stromu.

Podle toho, co Graham nazývá „další relativně snadnou volbou“, jsou kosti a šlachy domu zelené. Podle místních předpisů je budova postavena na dřevěných sloupech vyplněných odlamovacími stěnami ze skleněných tvárnic, které se mohou v případě povodně doslova oddělit od domu, aby se zabránilo zhroucení struktury. Nad touto základnou je dřevěný rámovací systém navržen s vyhloubenými rohy, které šetří dřevo. Aby se chladné průvary udržovaly na minimu, místo tradiční izolace netopýrů (druh skleněných vláken, který přichází v obrovských růžových rolích), byla instalována pěnová izolace zvaná Icynene. Na rozdíl od známějšího produktu, který je předřezán a zaseknut na místo, je Icynene nastříkána do dutin stěny a rozpíná se, aby vyplnila mezery. Graham odhaduje, že Icynene stojí přibližně čtyřikrát více než běžná izolace, ale čísla, že jeho bankovní účet těží z přidané účinnosti, kterou nabízí.

Další zelenou strategií bylo používání dvojitých oken „nízkých e“, která mají speciální povlak, který zabraňuje oslnění a odstraňuje nejtvrdší paprsky slunce. Co se týče této obávané klimatizace, je rozdělena do zón, takže systém lze zapnout v holém minimu místností. Kromě dvou nebo tří týdnů neúnosného tepla, které nevyhnutelně zasáhlo Portsmouth každé léto, stropní fanoušci obvykle nesou úkol chlazení domu dolů.

Vzhledem k rostoucím nákladům na energii si Graham není jistý, kolik šetrných zelených funkcí jeho domu šetří spotřebu paliva, ale naštěstí si vzpomíná na 1 200 $, které získal za kredity Energy Star za instalaci účinných spotřebičů. K dispozici je také posudek třetí strany: „Propán, který přichází ulicí, mi řekl, že kupujeme jen polovinu toho, co používají ostatní domy v sousedství,“ říká Graham..

Stejně jako Grahamův dům nenápadně šetří energii, nevypadá příliš odlišně od sousedů. S bílými cedrovými šindeli a dvorem se tento plátek Portsmouthu jeví jako jakákoli jiná chalupa, která si užívá výhled na řeku Sakonnet na jihovýchod a na most Mount Hope Bridge, který spojuje Bristol s Portsmouthem..

Existuje několik překvapení, i když je musíte hledat. Například horní hrana střechy je rozdělena doprostřed a odhaluje soukromou střešní terasu na opalování. Uvnitř má barva Sherwin-Williams nízký obsah VOC; Graham vyměnil podlahy z tvrdého dřeva za rychle rostoucí bambus; a oblast kolem krbu je obložena vápencem, který zachycuje část tepla ze zimního slunce a v noci ho vyzařuje zpět do domu.

„Vždycky věřím, že by budova měla zapadat do jejího kontextu,“ říká Graham, který si pamatuje rodící se ekologické domy 70. let, které obětovaly styl sluneční účinnosti. A na cestě je ještě více zelených funkcí: Graham plánuje připojit k jeho střeše fotovoltaické pole, které nejen sníží půdorys domu ještě více, ale také dá světu vědět o nových a vylepšených funkcích uvnitř.

Příběh Davida Sokola. Tento článek se původně objevil v roce 2007Spoustav září 2007. V březnu 2009 byl přesunut na web MNN.com.

Copyright Environ Press 2007

CS.AskMeProject