Orlové mají ovládat oblohu

eagle_main

Orlové se rodí, aby stoupali. Vládnou obloze nad horami, křovinami, jezery a oceány. Holohlavý i zlatý orel milostivují Západ.

Dravci a draví ptáci se specializují na lov a konzumaci masa. Mají dýky s drápy, které se nazývají drápy a které jsou určeny k uchopení a propíchnutí. Jejich háčkované zobáky jsou vhodné k roztržení jatečně upravených těl.

Mají binokulární vidění, oči namířené dopředu spíše než na stranu, které jsou pětkrát až šestkrát silnější než lidské oči. Běžně dokážou spatřit malé savce z míle daleko od oblohy.

Schopnost orla stoupat je legendární. Jsou to experti na čtení landformů a hledání aktualizací a termálů – ty spirálovité sloupy teplého vzduchu, které stoupají do značných výšek a často jsou zakončeny kupovitými mraky.

Oba zlaté a holohlavé ženské orly jsou o něco větší než příslušní samci. Samice váží 13 liber a muži dosahují 10 liber a oba mají rozpětí křídel 7,5 stopy. Orel je největší dravec v Severní Americe.

Zlato je známé pro svou excelenci v letu a je pojmenováno po svém královském plášti peří na své koruně a krku. Jeho peří sahají až po prsty na nohou. Mezitím orel bělohlavý, stejně jako ostatní mořští orli, má holé nohy.

Orlové zlaté jsou synonymem vysoké země. Na Západě migrují na jih až do Nového Mexika. Jejich hlavním zdrojem potravy jsou králíci, zajíci, tetřev a mrkev, ačkoli jedí svišť, veverky, krtky, myši, skunky, lasičky, jezevce, volavky, jestřáby, lysky, kachny, máty, ryby a hady. Chovatelský pár vyžaduje ročně asi 705 liber živého krmiva.

Loví s překvapením podobným kočce a jeden z pěti útoků byl úspěšný.

Pohled na orla bělohlavého na okouni

Orel bělohlavý s bílými hlavami a ocasem peří je často vidět na velícím okounku podél pobřeží oceánů, řek a jezer hledajících ryby. Oni také spoléhají na vodní ptactvo a mršinu pro výživu. Dokud bude otevřená voda, budou tito rybáři kopí, chytají se a vracejí se.

Holohlaví orli se někdy ponoří do vody. Pokud se stanou podmáčenými, budou plavat s použitím motýlové mrtvice na břeh.

Orel bělohlavý má obrovská hnízda pro korunu stromů, 8 stop napříč a 12 stop vysokou, vážící 3 968 liber. Zlaté orly dávají přednost hnízdění na útesech. Oba druhy staví svá hnízda pomocí tyčinek pečlivě utkaných na své místo svými účty.

Velikosti spojky se pohybují od jednoho do tří vajec. Obvykle přežije pouze jedna zlatá kuřata, protože zabíjí své sourozence. Kuřata orla přidávají asi 1 libru každé čtyři nebo pět dní a po 10 týdnech dosáhnou plné velikosti. Pouze 50 procent orel bělohlavých přežije svou první zimu a toto číslo je ještě nižší u zlatých orlů.

Populace orlů během 20. století výrazně poklesly. Byli zastřeleni, otráveni a usmrceni elektrickým proudem; přesto se ukázaly jako přizpůsobivé a odolné.

Citlivé územní plánování a řízení populací volně žijících ryb má zásadní význam pro zdraví populací orlů. Od tohoto dravce se musíme toho hodně naučit. Používáme-li jed, toxiny belchů a šťavnaté sladké vody, zabijeme nádherné orly. Nakonec tato toxicita zabije i lidi.

CS.AskMeProject