Modré velryby, panovníci tichomořského pobřeží

Lidé mají s velrybami mnoho společného: Oba rádi jedíme, kamarádujeme, dotýkáme se, povídáme, zpíváme, spíme, cestujeme a posloucháme.

Západ je domovem mnoha stěhovavých zvířat, z nichž nejpozoruhodnější je majestátní modrá velryba, největší zvíře, jaké kdy žilo na Zemi. Během letní migrace zdobí severozápadní pobřeží Tichého oceánu do nejproduktivnějšího ekosystému na naší planetě: polárních mořích.

Lidé mají s velrybami mnoho společného: Oba rádi jedíme, kamarádujeme, dotýkáme se, povídáme, zpíváme, spíme, cestujeme a posloucháme.

Před komerčním lovem velryb byl počet modrých velryb odhadován na 200 000. Dnes zbývá jen asi 10 000 těchto úžasných tvorů.

Obrovská modrá velryba je dechberoucí. Jsou asi pětkrát větší než největší dinosaurus. Jedinými dalšími organismy srovnatelnými ve velikosti je několik zbývajících šampionů. Asi 6 1/2 modrých velryb se vejde – od začátku do – do největšího známého stromu v Britské Kolumbii, západního redcedaru Cheetwhatského jezera.

Modré velryby mají délku 98 stop a hmotnost asi 146 tun. Jejich srdce váží 992 liber (velikost Volkswagen Beetle) a pumpuje 14,109 liber krve. Jejich vodorovný ocas má sílu přívěsného motoru o výkonu 500 koňských sil. Mohou cestovat rychlostí 31 km / h po dvě hodiny a 43 km / h po 10 minutových intervalech.

Když se modrá velryba nadechne, pro člověka to odpovídá osmičce. Když se vynoří, naplní 80 až 90 procent plic vzduchem. Lidé naplňují jen asi 20 procent. V klidu je jejich srdeční frekvence devět tepů za minutu. Mohou zůstat ponořeny až dvě hodiny a ponořit se do hloubek větších než 379 stop (rovnajících se nejvyššímu stromu na Zemi – pobřežnímu sekvoji jménem Hyperion).

Přestože jednobuněčné řasy se drží na podbřišku velryb a způsobují, že vypadají žluté až stříbrné, jejich skutečná barva pleti je tmavá. Je to proto, že velryby využívají kyslík velmi efektivně díky speciální svalové bílkovině (myoglobin), která jim také brání v tom, aby v krvi dostávali dusík, což zabraňuje utrpení známému potápěčům jako ohyby.

Existují dvě zřetelně odlišné populace modrých velryb: jedna v severní a druhá v jižní polokouli. Nemíchají se. Oba tráví léta hody v polárních mořích, kde dlouhé dny podporují růst miliard tun planktonu (drobné rostliny a zvířata). Zimy tráví pářením a otelením v teplých rovníkových vodách.

Modré velryby nemají zuby. Místo toho mají vynikající filtrační systém zvaný baleen. Z horní čelisti visí tři sta šedesát talířů. Jeden doušek obsahuje asi 5 1/2 tuny vody. Jak se ústa zavírají, voda je vytlačována přes baleen talíře a naplněna planktonem, korýši a malými rybami (zejména krill). V průměru bude modrá velryba jíst asi 1 984 až 9 039 liber planktonu po dobu asi 120 po sobě následujících dnů.

Velryby používají sonar pro radar a jako komunikační systém. Jsou to nejhlasitější zvíře na Zemi ve 188 decibelech (hlasitější než 747 proudový motor). Ještě jsme a možná nikdy nerozumíme jejich složitému jazyku.

Modré velryby jsou mořským panovníkem, neporazitelný, ale jemný. Být ve volné přírodě a v přítomnosti velryby je nejskromnějším zážitkem. Učí nás poselství, poselství úcty k sobě navzájem a úcty k veškeré přírodě.

Dr. Reese Halter je ochranářským biologem na Univerzitě Cal Lutheran University, přednášejícím a zakladatelem mezinárodního ochranářského ústavu Global Forest Science. Následuj ho @twitter.com/DrReeseHalter.

CS.AskMeProject