Legendární loons, severní ikony

main_loon_0

Volání loon symbolizuje divoké království. Alespoň jednou ročně bychom měli navštívit sever bohatý na vodu a zažít klid.

Loons patří mezi nejstarší ptáky v Severní Americe, které sahají asi 65 milionů let do doby T. rex.

Loons jsou pozoruhodný kříž mezi ponorkou a stíhačkou. Jsou větší než kachny s delšími těly a silnějšími krky než potápky. Existuje pět druhů: žlutozobý, obyčejný, Pacifik, Arktida a nejtenčí – červenohrdlý loon.

Všichni dospělí mají červené oči. Barva očí předává důležité informace, jako je věk rozmnožování a schopnost přilákat partnera. Spací loony zavírají vnější víčka nahoru nad jejich očima.

Loons tráví většinu svého života na vodě jen přicházejícím na břeh, aby se pářili a hnízdili. Tělo loon je dokonale navrženo pro vodní ekosystém.

Loons jsou úžasní potápěči. Většina ponorů trvá asi jednu minutu a dosahuje hloubky čtyř metrů. Záznam je však více než pět minut pod vodou do ohromující hloubky asi 320 stop nebo ekvivalentu 32patrového mrakodrapu.

Až příště uvidíte loon u jezera, všimněte si, jak nízko ve vodě sedí. Jsou hustě vykostěni, zatímco většina ostatních ptáků je vykostěná a drží svůj daggerovský účet, který je vyroben z keratinu – stejné látky v lidských nehtech – nakloněný nahoru. Loons jsou nízcí jezdci s přístupem!

Aby se mohl ponořit, loon vytlačuje vzduch z peří tak, že přitiskne křídla k tělu a vyprázdní vnitřní vzduchové vaky podél páteře. Nosní a krční ventily zabraňují vniknutí vody do plic. Hlava dolů, kop jeho nohou s webbedem a torpédem tvarovaný loon se spustí bez rozstřiku.

Během ponoru zavře loon jasnou nictitating membránu přes každé oko – stejně jako olympijské plavecké brýle -, které chrání oči před sladkou vodou a podrážděním slané vody. Membrány nad vodou blikají, aby vyčistily oči.

Loons mají monokulární vidění z očí na každé straně lebky, což umožňuje lovu širokého zorného pole pod vodou. Po spatření své kořisti se ponoří.

Stejně jako výkonný vysavač lžíce nasává malý vodní hmyz, střevle, pijavice, šneky, žáby a mloky. Větší ryby jsou uchopeny napříč účtem, vzaty na povrch a spolknuty celé. Stejně jako tetřev polykají loony malé oblázky, které pomáhají při broušení kostí a jiných tvrdých kousků jídla na menší kousky.

Samci a samice mají stejné zbarvení a pěstují chovný peří, aby na jaře přitahovali páření, a na podzim se roztavili do matnější barvy zimního peří.

Černé a bílé peří šachovnice na loonech poskytují ochranu pod vodou, zatímco jejich černé a bílé skvrny napodobují sluneční světlo, které se třpytí na vodě a nabízí maskování proti plešatým a zlatým orlům. Zimní peří je maskuje od žraloků a orků.

Všechny loony, kromě červenohrdlého, vyžadují asi 500 stop otevřené vody, aby vzletová a přistávací dráha vzlétla. Jako floatplane, loons plácat nebo narazit do větru přes hladinu vody, mávání křídly.

Loons létají v poloze hrudníku, hlavou dolů, krkem níže než zpět – připomínající snížený nos trysky. Loon se nemůže vznášet jako orel nebo se shodit jako vlaštovka, ale jejich rychlé a silné křídlové rytmy jim umožňují létat tak rychle jako auto pohybující se rychlostí 70 km / h.

Mužské a ženské loons v zimě od sebe. Na jaře se vracejí do svého rodného jezera. Promyšlené soudy, které zahrnují houpání, ponoření a potápění dohromady, vedou k několikadennímu páření na pobřeží. Dvě hnědá skvrnitá vejce jsou položena do hnízd vzrostlých trav a rákosí, které se používají každý rok stejným párem.

O čtyři týdny později se mláďata líhnou a okamžitě se dostanou k vodě a jejich nohy se nemusí dotýkat půdy po další rok. Rodiče na zádech mladí po dobu prvních čtyř týdnů, chrání je před úlomky želv a ryb. Čtyřčlenná rodina pohltí asi dvě tuny ryb za jedno léto.

Na podzim se kuřata spolu s dospělými stěhují do oceánu. Mladiství zůstávají na pobřeží až tři roky a poté se vracejí k narození nebo jezeru narození. Loons mohou žít 30 let.

Volání loonů je pravěké; nese na vodě kilometry. Mají čtyři hovory, ale jeho nejznámější zvuky jako "whoo-EEE-ooo" následovaný šíleným azylovým smíchem – to jistě vedlo k přísloví „blázen jako loon“.

Domorodí severoameričané považují loon za posvátný z důstojných důvodů. Loon je státní pták z Minnesoty a provinční pták – podle výběru žáků – z Ontaria.

Dr. Reese Halter je ochranářským biologem na Univerzitě Cal Lutheran University, přednášejícím a zakladatelem mezinárodního ochranářského ústavu Global Forest Science. Následuj ho @ .

CS.AskMeProject