Krátkozobý albatros vykazuje známky hnízdění v útočišti Midway Atoll

Albatross_main_1207

Důležitý – a nadějný – milník v ochraně ohroženého krátkosrstého albatrosa byl zaznamenán v listopadu v Midway Atoll National Wildlife Refuge.

16. listopadu pozorovali uprchlíci dospělého krátkosrstého albatrosa, který inkuboval čerstvě položené vajíčko na východním ostrově, jednom ze tří malých plochých korálových ostrovů, které tvoří atol Midway asi 1200 kilometrů severozápadně od Honolulu..

Od té doby pracovníci útočiště pozorovali, jak muži a ženy obchodují mimo inkubační povinnosti. Dospělý muž byl v roce 1987 obviněn jako mláďata na ostrově Torishima, japonském majetku. Samice byla v roce 2003 bandována jako mláďata, také na Torishimě.

Pokud bude chovatelské úsilí páru úspěšné v Midway Atoll Refuge, znamenalo by to první potvrzenou líhnutí krátkého ocasu albatrosa mimo Japonsko v moderní historii..

Zřízení nové hnízdní kolonie je jedním z několika důležitých kroků potřebných k pokračování obnovy vzácného ptáka, protože sopečná aktivita pravidelně ohrožuje hlavní hnízdní kolonii albatrosa krátkého ocasu na Torishimě. "se setkal" v úkrytu Midway Atoll Refuge během období rozmnožování před čtyřmi lety (2007-08). V této sezoně byli pozorováni, jak spolu trávili jen trochu času. Během druhé sezóny (2008-09) se jejich společný čas prodloužil. Třetí sezónou (2009–2010) dorazili společně v říjnu do chovatelské kolonie na východním ostrově a postavili si hnízdo. Zdá se, že ve své čtvrté chovatelské sezóně (2010–2011) kopírovali a položili vejce.

Majestátní krátkozobý albatros, uvedený jako ohrožený od roku 1970, je největší mořský pták v severním Pacifiku s rozpětím křídla 7 až 7,5 stop. To je známé pro zlaté, žluté obsazení na jeho hlavě a šíji; pro jeho velký růžový účet s modrou špičkou a černým okrajem kolem základny; a pro jeho bledě namodralé nohy a nohy. Jeho životnost je 12 až 45 let. Dvojice začínají rozmnožovat ve věku asi 7 nebo 8 let a mate po celý život.

Kdysi bylo považováno za nejrozšířenější druh albatrosa v severním Pacifiku s populací více než 5 milionů dospělých, albatros krátkoocasý byl loven pro peří a jiným způsobem byl poškozen téměř vyhynutím..

Do 20. století zůstaly na odlehlých japonských ostrovech pouze dvě kolonie – ostrov Torishima ve Filipínském moři a ostrov Minami-kojima poblíž Tchaj-wanu ve východním čínském moři. V roce 1939 byly hlavní hnízdiště albatrosu s krátkými ocasy na Torishimě po vulkanické erupci pohřbeny pod 30 až 90 stop lávy. Počet obyvatel klesl na 10 hnízdních párů. Od té doby snahy o zachování pomohly zvýšit populaci na přibližně 2 400 ptáků, kteří se pícně pohybují na mírném / subarktickém severním Pacifiku a lze je vidět v Aljašském zálivu, podél Aleutských ostrovů a v Beringově moři..

Midway Atoll National Wildlife Refuge aktivně plánuje hnízdní kolonii hostit více než deset let a zdá se, že toto úsilí o záchranu se vyplácí. Albatros s krátkým ocasem byl na Midway Atoll zřídkakdy spatřen před začátkem úsilí. Tato sezóna představuje první známý pokus o párení a vnoření. Uprchlíci a dobrovolníci budou hnízdo monitorovat denně pomocí vzdálené videokamery.

CS.AskMeProject