Kde žijí tučňáci?

Tučňáci Adelie podél Rossova moře v Antarktidě

Ano, je to poněkud triková otázka. Možná si myslíte, že tito rozkošní, věčně au courantní nelétaví ptáci patřící kČeleď Spheniscidaemůže pobývat kolem severního a jižního pólu. Protože, jak víte, oba jsou zasněžení a super zima a tak. Dobře, zamysli se znovu, můj příteli milující tučňáka, protože je to až příliš častá mylná představa.

Tučňáci žijípouzena jižní polokouli s těžkými populacemi na okraji Antarktidy (ale ne na jižním pólu samotném). Takže si ještě jednou promyslete, než se pustíte do arktického dobrodružství a hledáte nějaké flipperované přátele, protože žádné nenajdete. Budete mít větší štěstí, když je najdete v mírnějších lokalitách, jako je Argentina nebo Austrálie. A odpovědět na další věkovou otázku: Ne, tučňáci se neobjeví na seznamu oblíbených comestibles ledních medvědů, protože ty žijí pouze na severu v polárním kruhu (ne, nejsou „bipolární“), kde večeří na pečeti.

Ale zpět k ptákům: Jako azoologické pravidlo platí, že čím dále na jih (tj. Blíže k Antarktidě), tím větší druh tučňáků najdete. Antarktida je domovem snad nejznámějších – a největších – vodních ptáků ze všech: císařského tučňáka, karavaningového druhu, který získal hvězdný obrat jak ve francouzském dokumentu z roku 2005 „March of the Penguins“, tak v roce 2006 „Happy Feet“. , “Kde milovníci mořských plodů byli obdařeni antropomorfními dovednostmi, jako je tančení z kohoutku a mluvení hlasem Froda Bagginsa. Téměř stejně slavné jako jejich plus-velké bratrance jsou krále tučňáci, druh, který se rozmnožuje primárně na ostrovech severně od antarktického kontinentu, včetně Falklandských ostrovů, Jižní Georgie a Tierra del Fuego..

Pobřeží Austrálie a Nového Zélandu je místem, kde najdete nejmenší ze 17 druhů tučňáků. Malý tučňáci, nebo víla tučňáci, jak jsou známí v Austrálii, měří zhruba stopu vysoký (tučňáci dospělého císaře měří asi 4 stopy a mohou vážit více než 50 liber, zatímco tučňáci králové dosáhnou výšky asi 3 stopy a mohou vážit až 35 liber) ) a jsou bez této ikonické smokingové peří: Ve skutečnosti jsou zbarveny krásnou břidlicovou modrou. A pamatujte si, jak jsem řekl, že tučňáci žijípouzena jižní polokouli? No, to není 100 procent pravda. Třetí nejmenší druh tučňáka, tučňák Galapagos, žije přímo na vrcholu nebo jen mírně severně od rovníku na biologicky bohatém souostroví, po kterém jsou pojmenováni. Ačkoli jsou Galapagosovy ostrovy známé pro rozhodně chmurné počasí bez tučňáků, chladné vody Humboldtova proudu pomáhají endemickým mořským ptákům přežít.

A pravděpodobně se divíte, proč, protože si tučně užívají chladnou vodu, tučňáci se stěhovali na sever do Arktidy. V případě, že jste zapomněli, tučňáci nejsou schopni se stát ve vzduchu, což znamená, že by museli plavat (nebo plavat, chodit, kolébat se) severně od rovníku vodami, které jsou prostě příliš teplé na to, aby přežily. A dokonce i zde je problém ledních medvědů a dalších dravců, na které tučňáci prostě ve svých přirozených lokalitách zvyklí.

Pokud jste s bytostmi udeřeni (a je těžké to nebýt), ale vaše cestovní plány nezahrnují odlehčení jižně od rovníku nebo na Galapágy, adaptabilní a fotogenické tučňáci různých druhů jsou už dlouho v zoologických zahradách a akvária na sever od rovníku. Několik tučňáků se nachází v akváriu Scott v zoo Henry Doorly v zoo v Omahě, v zoo St. Louis, oceněném exponátu tučňáka Humboldta v Zoo Woodland Park v zoo a newyorské zoo Central Park, kde sídlí Roy a Silo, láskyplně oddaný pár tučňáků v bradavicích, kteří získali mezinárodní slávu – a vyvolali mezinárodní debatu – za partnerství jako pár stejného pohlaví po dobu více než šesti let. V té době se oba vylíhli a zvedli kuřátko jménem Tango a podařilo se jim inspirovat knihkupectví dětí. V roce 2005 přišel ze San Diego’s Sea World trollop jménem Scrappy a chytil Siloho oko. Jak poznamenal The New York Times, po rozpadu byl Roy často nalezen „sám, v rohu a zíral na zeď.“ Chudák. Pozitivnější je, že ve Skotské zoo v Edinburghu (další zoo, kde byla v minulosti pozorována tučňácká tance stejného pohlaví v minulosti) se tři druhy tučňáků (král, gentoo a rockhopper) účastní každý den ve 14:15. ostrý, ve světoznámé přehlídce kolem jejich ohrazení. Možná by měl být Roy zlomený srdce přemístěn do Edinburghu, aby se trochu rozveselil

CS.AskMeProject