Existuje 5 typů roztomilých skunků, které jste nevěděli

Skunci přicházejí ve více variantách, než jste si pravděpodobně mysleli.

V rodině skunků je více rozmanitosti, než jste si mysleli. Za hranicemi známého podivínského, černobílého pruhovaného zvířete, který se potuluje po mnoha předměstských dvorech, existuje celá řada méně známých druhů skunka – včetně dvou na Malajských ostrovech v jihovýchodní Asii. Všichni však mají dvě společné věci: neslavně nezaměnitelnou vůni a jediný zdroj předků.

Podle PBS, "DNA a důkazy z fosilních záznamů naznačují, žeMephitidaerodina odvozená od jediného společného předka asi před 30 až 40 miliony let. Potomci tohoto starodávného skunka se vyvinuli ve 12 z nejúžasnějších a nejzajímavějších druhů na planetě."

Těchto 12 druhů spadá do pěti různých typů skunků. Tady jsou, každý prospěšný pro jejich ekosystémy a překvapivě roztomilý svým vlastním páchnoucím způsobem.

Pruhované skunky

Pruhované skunky jsou pravděpodobně nejznámějším druhem v Severní Americe.

Tento typ skunk je pravděpodobně nejčastěji známý. Pruhovaný skunk, který se nachází v severní Americe od centrálního Mexika po Kanadu, je živý kdekoli od nejskvělejších divočin až po srdce městských center. Je to černobílé označení, které zná, a dokonce vyvolává strach, těm, kteří měli nešťastný náběh se svým postřikem.

Sprej je mastná kapalina, kterou může skunk vystřelit až 10 stop. Je tak silný, že může vyvolat zvracení a může dočasně oslepit kohokoli nešťastného, ​​aby se dostal do očí. Zápach trvá několik dní a je téměř nemožné se dostat ven. Zeptejte se majitele psa, jehož lak byl nastříkán, a oni potvrdí, jak těžké je odplavit.

Přes páchnoucí potíže, které mohou někdy způsobit, jsou pruhované skunky – a všechny skunkové druhy – docela prospěšné. Mají všudypřítomnou stravu a pomáhají se vším, od udržování hmyzu, jako jsou kobylky, brouci, cvrčky a vosy, až po šíření semen ovoce a bobulovin a čištění padlého ovoce..

Strakaté skunky

Strakaté skunky mají obzvláště krásný vzor srsti.

Ne všechny skunky přicházejí s pruhy. Tento rozkošný druh sportuje na černobílý plášťový kabát, který, i když není technicky spatřen, je zdrojem názvu této odrůdy. Spíše než ventrální pruhy jiných druhů, skvrnité skunky mají pruhovité skvrny bílé ve vzorcích odlišných od každého jednotlivce.

Existují čtyři druhy skvrnité skvrny, z nichž všechny se nacházejí ze střední Ameriky na sever do Kanady. Dva druhy, skvrnitost skvrnitá na východě a skvrnitost skvrnitá, jsou považovány za náchylné k vyhynutí.

Strakaté skunky rostou na délku 1 až 2 stopy a jsou to agilní horolezci, kteří často berou ke stromům a chodí po větvích, což je důvod, proč se jim někdy říká skunky stromů. Při využití rozmanité stravy budou skvrnité skvrny šťastně hostovat na ovoce a jiných lehkých jídlech, ale také půjdou po tvrdší kořisti, jako jsou hadi.

Zatímco lesy a oblasti pokryté křovinami nabízejí skvělé prostředí, skvrnité skunky jsou místem, kde se usazují kolem domů, farem a dalších míst, kde by mohlo být snadné zajet se s tímto roztomilým, ale páchnoucím tvorem. Naštěstí dávají spoustu varování, včetně dupání a vstávání, aby chodili po předních nohách.

Podívejte se na tanec, který tento malý kluk může udělat, když varuje před vetřelcem:

S kapucí skunci

Skunci s kapucí získají své jméno od čepice dlouhé srsti na hlavě a na zádech krku, která může vypadat téměř jako chlupatá mys. Mají variace barevných vzorů, včetně jediného širokého, bílého hřbetního pruhu (zde na obrázku), nebo mohou být zcela černé kromě bílé kapuce a některé bílé na ocasu. Tento skunk má delší ocas a jemnější srst než jeho pruhované skunk bratranci.

Skunk s kapucí se nachází z jihozápadních Spojených států až dolů do Kostariky. Tento druh lze nalézt v různých lokalitách, podle University of Michigan. "Skunci s kapucí mohou žít v několika stanovištích, od suchých nížin po borealské lesy nebo náhorní plošiny a mezi mnoha stanovišti. Tyto skunky se vyskytují ve vysokohorských borovicových lesích, listnatých lesích, okrajích lesů, vlnkových zónách, skalních kaňonech, pastvinách, pastvinách a vyprahlé pouštní nížině. V Oaxaca v Mexiku, kde jsou nejběžnějšími druhy skunka, dávají přednost pastvinám a bažinám před křovinami."

Stejně jako mnoho druhů skunků mají skunci s kapucí více než jen jedno jméno. Tento druh je někdy nazýván mexickým skunkem dlouhým ocasem, jižním skunkem, skunkem oboustranným nebo zorillo.

Skunci s broděným nosem

Skunci s nosem z vepřového masa mají holé nosy ze všech kořenů, které dělají při lovu jídla k jídlu.

Skunci s broděným nosem mají širokou, plešatou ránu podobnou praseti. Stejně jako jejich jmenovec, skunka nosorožci používá svůj silný čichač k zakořenění v zemi pro jídlo, které zahrnuje grubů, brouků a hmyzích larev. V kombinaci s dlouhými, ostrými drápy a silným horním tělem jsou skunci s vepřovým nosem silné bagry.

Skunci s nosem vepřovým se nacházejí v jižní Severní Americe, Střední Americe a částech Jižní Ameriky. Existuje několik odlišných druhů: Molinina skála s vepřovým masem, pruhovaný skokan s vousy, Humboldtovo skákačka a americký skokan s prase (které zahrnuje východní skoky s prase a západní sopky).

Americký skokan skákavý není jen mezi největšími druhy skunků dlouhými více než 2 stopami a vážícími až 10 liber, je také jediným druhem, který postrádá známou bílou mediální tyč mezi očima. Celočerná tvář a výrazný nos usnadňují identifikaci tohoto typu skunku.

Skunk s vepřovým nosem má zajímavou evoluční historii mezi skunky. Podle časopisu Natural History Magazine:

V časných pliocénních záznamech v Mexiku se objevil předchůdce slepičích skunků a skvrnitá forma. Krátce nato se skunkům s nosem na nosu podařilo migrovat do Jižní Ameriky a využít nově vytvořeného pozemního mostu spojujícího Severní a Jižní Ameriku. Toto je část významné geologické události zvané Velká americká biotická výměna, neboli GABI, a skunci s nosem z vepřového masa byli mezi prvními masožravci, kteří se rozšířili na jih.

Skunci s nosem z vepřů jedí především hmyz a kořist, kteří jsou považováni za škůdce plodin, takže může být obzvláště výhodné mít na farmě nebo na zahradě.

Smrdí jezevci

Jezevci smradlaví byli jen nedávno klasifikováni jako součást rodiny skunků.

Navzdory označení „jezevec“ padají tito páchnoucí tvorové přímo do rodiny skunků. Jejich vzhled je součástí nesprávného jména, protože jim chybí dlouhý huňatý ocas jako jiné skunkové druhy. Místo toho mají podobný vzhled jako jezevci se svým robustním, podsaditým tvarem těla a mohutnými ocasy.

Existují dva druhy jezevců smradlavých – jezevec Palack smradlavý, nebo pantot, a Sunda jezevčík, nebo teledu. Nacházejí se na západních ostrovech malajského souostroví, kde zakrývají bezobratlé, vejce, červy a další dobroty pod nočním krytím..

Stejně jako jeho skunk příbuzní a věrní svému jménu, smradlavý jezevec může rozprašovat páchnoucí sekreci jako formu sebeobrany. Pro jezevce zápachu Sunda je to druhý útok, který je třeba vyhrožovat. Jeho první strategií je hrát mrtvý jako vačice. Když je nucen stříkat dravce, může stříkat sekreci pouze asi 6 palců. Na druhé straně jezevec Palawan smrad má mnohem škodlivější pachovou sekreci, kterou může vystříkat až na metr dál, a učiní tak jako první obranná linie. Jinými slovy, s nimiž se nemusíme bát.

Podívejte se na smradlavý jezevec v akci, když se pohybuje kolem a hledejte grub (doslova!) Uprostřed noci.

CS.AskMeProject