9 zvířat, která možná nevíte, jsou domácí v USA

ocelot

Spojené státy jsou domovem ohromující řady druhů volně žijících živočichů, ale jen hrstka má tendenci dělat titulky – ty, které jsou nejčastější, nebo nejostřejší ikonou, pravděpodobně nejproblematičtější..

Ale jsou tu některá zasloužená stvoření, která nedostávají stejnou úroveň pozornosti. Zde je hrstka, o které jste pravděpodobně nevěděli, že jsou původem ze států – a možná jste si neuvědomili, že vůbec existují!

Ocelot

ocelot

Ocelot je malý divoký kočičí druh, nazývaný také trpaslík leopard. Vypadá to, že atiny jaguaror zahalený leopard. Ocelots mohou růst tak dlouho, jak 3-4,75 stop od špičky nosu ke špičce ocasu, a může vážit kdekoli od 20-40 liber. Osamělé kočky jsou teritoriální a spoléhají se na silnou vegetaci pro úkryt a lov.

Tento druh je původem z velkých oblastí Jižní Ameriky, Střední Ameriky a až do Severní Ameriky až do jižního Texasu. Ve vzácných případech byl spatřen v jižní Arizoně. Jednou se pohybovali ještě dále do států a byly nalezeny až na východ jako Arkansas a Louisiana. Mezi ztrátou stanoviště a lovem srsti se však počet ocelotů propadl a do roku 1996 byly na seznamu ohrožených druhů klasifikovány jako zranitelné..

Ačkoli jsou nyní zpět k tomu, aby byli IUCN "nejmenší obavy" druh, oni se nevrátili k částem jejich bývalého rozsahu ve státech, a tam je jen izolovaná populace asi 50 koček ještě žijících v Texasu.

ocelot

Collared peccary

peccary

Tento rozkošný savec není aferální prase, přestože se u něj běžně mýlí. Límečkovaná peccary je v čeledi Tayassuidae (ne Suidae, z nichž domácí prasata pocházejí) a jsou s prasaty vůbec spojena.

Přesto vypadají dost podobně, aby vás nikdo za vinu neuznal. Ve skutečnosti se také běžně nazývají oštěpem, pižmovým a mexickým prase – jména, která pouze zmatují jejich klasifikaci. Jsou štíhlejší a menší než prasata a mají několik anatomických rozdílů od počtu prstů na zadních nohách (tři místo čtyř) do směru, na který jejich kly směřují (dolů namísto stočených). Na rozdíl od prasat jsou peccaries původem z Ameriky a límečkovaná peccary se nachází v Jižní Americe, Střední Americe a Severní Americe až po jihozápadní Spojené státy včetně Texasu, Arizony a Nového Mexika..

Collared peccaries jsou všežravci a obědvají vše od kaktusu po ovoce, od kořenů a hlíz až po hmyz a dokonce i malé obratlovce. Cestují v malých stádech asi šesti až deseti jedinců, ale některá stáda mohou mít až 50 členů nebo více.

dětská peccary

Ringtail

zvonek

Kroužek (nebo kočičí prsten s ocasem, hornická kočka nebo kočičí kočka) vypadá jako něco, co byste mohli najít v divočině Austrálie, ale nemusíte hledat dále než na jihu, jihozápadě nebo západním pobřeží USA. Přestože se jedná o státního savce v Arizoně, je tento druh dalším překvapivým doplňkem tohoto seznamu.

Důvodem, proč je často neuvidíte, je to, že jsou noční, osamělí a vyhýbají se lidem. Jsou také malí, váží jen 1 až 2 libry a měří asi 2 stopy, přičemž jejich ocas tvoří asi polovinu této délky.

Přestože je plachý, je tento druh považován za snadno zkrocený a to je zdroj jednoho z jeho jmen, hornické kočky. Přestože je to rodina mývalovitých a vůbec kočka, horníci a osadníci je drželi ve svých chatkách, aby lovili myši, krysy a další hmyz. I když v mnoha případech to bylo spíš spíš točení prstenů než dovezení majitelů kabin. Přesto to byl oboustranně prospěšný vztah.

zvonek

Jaguarundi na pobřeží Mexického zálivu

Ocelot není jediný překvapivý druh divoké kočky nalezený ve Spojených státech. Slyšeli jste někdy o jaguarundi na pobřeží Mexického zálivu? Málokdo ví, že tento druh existuje, natož že se nachází v USA.

Jaguarundi na pobřeží Mexického zálivu je jedním ze čtyř poddruhů jaguarundi, z nichž všechny jsou ohroženy. Toto je možná jeden z neobvyklejších hledisek kočičích druhů a ve srovnání s vydrou ve své stavbě byl vzhledem ke svým krátkým nohám, dlouhému tělu a dlouhému plochému ocasu, stejně jako jeho plochá ishova hlava a malá zaoblené uši. Barva srsti se pohybuje od rezavé hnědé barvy po tmavě šedou a liší se v závislosti na preferovaném prostředí – ti jedinci, kteří žijí v hustěji zalesněných oblastech, mají tendenci mít tmavší barvu než ti, kteří žijí v otevřenějších oblastech. Tento druh se nachází v jižním Texasu až do východního Mexika.

Přestože je ohrožena především ztrátou stanovišť, jaguarundi na pobřeží Mexického zálivu je zřídka studováno a není dobře pochopeno. Je však známo, že je blízkým příbuzným pumy. Je to jeden z mnoha druhů, jejichž pokračující existence je ohrožena navrženou hraniční stěnou USA-Mexiko.

Jaguarundi na pobřeží Mexického zálivu ve vysoké trávě

Létající veverka

létající veverka

Existuje 44 druhů létajících veverek, z nichž většina se nachází v jihovýchodní Asii. Ale dva z těchto druhů, severní létající veverka a jižní létající veverka, se nacházejí právě tady v USA..

Jsou vidět méně často než veverky stromů, protože jsou noční. To je pravděpodobně důvod, proč tolik lidí je překvapeno, když se dozví, že jsou původem ze států. Jižní létající veverka žije ve východním USA z Maine na Floridu a na západ od Minnesoty na jih do Texasu. Mezitím žije severní veverka převážně na severovýchodě, na západním pobřeží a v Idaho a Montaně..

Létající veverky ve skutečnosti nelétají – netopýři jsou jediní savci, kteří jsou schopni letu – ale šířili další kůži po stranách těla, když skočili ze stromu na strom, aby prodloužili délku svého skoku. Tato strategie funguje úžasně a mohou klouzat až do vzdálenosti 150 stop! Oba druhy jsou všežravci, jedí semena, ořechy, ovoce a hmyz. Strava veverky jižní létající však zahrnuje vejce, mrkev a dokonce i ptáky, což z nich činí jeden z nejvíce masožravých druhů veverek.

létající veverka

Coati

Coati

Tento neobvyklý druh je členem čeledi mývalových a prstenů. I když si můžete myslet, že se vyskytuje pouze ve Střední nebo Jižní Americe, je také obyvatelem jihozápadní Arizony, jihozápadního Nového Mexika a částí Texasu..

Coati má o velikosti velké kočky domácí, má dlouhý ocasní ocas, který drží přímo ve vzduchu poněkud jako vlajka, což pomáhá udržet členy vojska pohromadě i ve vysoké vegetaci. A i když může ohýbat špičku ocasu, není předtužná.

Coatiho dlouhý nos končí trochou vzestupu, proto má přezdívku mývala nosního. Tato zvířata jsou silní lezci, chytří a zvídaví, opatrní a sociální a celkově fascinující druh.

coati máma a dítě

Luna můra

luna můra

Tato obrovská vápno-zelená můra dorůstá až 4,5 palce, ale její domov není tropickým deštným pralesem Amazonky, jak by se dalo očekávat. Nachází se východně od Velké planiny od severního Mexika po Nové Skotsko. Je také jedním z největších můr na kontinentu.

Žijí jen asi sedm dní, jakmile dosáhnou dospělosti, protože nemají ústa a nemohou jíst; ve skutečnosti existují jako dospělí pouze pro reprodukci. Mají jen jednu generaci ročně na severu, ale až tři v jižních státech.

Jeden fascinující fakt o můře lunárního je, že jejich dlouhé, mírně zakřivené ocasy jim pomáhají vyhazovat echolokaci netopýrů, čímž snižují riziko, že budou na večeři zaseknuti netopýrem. Poté, co experimentovali s několika stovkami nešťastných můr, vědci zjistili, že můry bez ocasu byly téměř devětkrát častěji zasaženy netopýrem než ten s ozdobami, jako jsou například luny můry. Takže krásná křídla jsou o přežití a jsou určena spíše pro zvuk než pro vzhled.

luna můra

Jaguár

jaguár

Jaguar nebyl vždy omezen na džungle ve Střední a Jižní Americe. Tento ohrožený druh koček byl kdysi běžným obyvatelem států z jižní Kalifornie až do Louisiany, Kentucky a Severní Karolíny. Ale třetí největší kočičí druh byl z USA vyloučen na počátku 20. let 20. století. Nyní je omezeno pouze na mimořádně vzácné pozorování jednotlivce žijícího v horách Santa Rita mimo Tucson v Arizoně.

Jaguáři se však mohli vrátit do USA díky mnohaletým věnovaným ochranářským pracím. V loňském roce bylo vyčleněno 1 194 čtverečních mil kritického stanoviště v jižní Arizoně a Novém Mexiku s nadějí, že jaguáři se vrátí. Všechna pozorování od roku 1982 však byla muži. Poslední žena v USA byla zastřelena lovcem v roce 1963, takže ochránci přírody doufají, že ženy prozkoumají oblasti spolu s těmi muži chycenými v pasti na fotoaparát, takže jaguáři mohou přirozeně znovu osídlit některé ze svých dřívějších stompingových území.

jaguár

Silný fakturační papoušek

tlustozobý papoušek

Věděli jste, že USA jsou domovem dvou druhů papoušek? Paraket Carolina byl krásný pták se žlutou hlavou, oranžovou tváří a zářivě zeleným tělem, které se nacházelo na východě, a Plains státy až do počátku 20. století. Mezitím je papoušek tlustozobý tento nádherný zelený pták s červenými akcenty a kdysi byl nalezen na jihozápadě.

Střelba, těžba dřeva a vývoj jejich počet zdecimovaly a dnes je v severozápadním Mexiku nalezena pouze nepatrná (a klesající) populace asi 2 000 jedinců (s pouze asi 100 aktivními hnízda)..

Ačkoli existuje program chovu v zajetí, naděje na druh ve volné přírodě je přenášena s trochou opatrnosti. V 80. letech došlo k pokusu o znovuzavedení, ale protože se stanoviště změnilo lidmi, včetně nárůstu druhů dravců, byl program znovuzavedení neúspěšný kvůli vysoké predaci a dalším faktorům a skončil v roce 1993. S USA pouze někdy protože je domovem dvou původních druhů papoušek, je skličující vidět tento poslední druh tak blízko pokraji vyhynutí.

tlustozobý papoušek

CS.AskMeProject