7 krásných sojek, které nejsou tak slavné

západní křovinořez, zelená a mexická sojka

Bylo by těžké hledat někoho v Severní Americe, který nikdy neslyšel o té modré kouzle. Tento druh, snadno identifikovatelný svým výmluvným hřebenem a jeho modrým, bílým a černým peřím, lze spatřit z Newfoundlandu do Colorada. To bylo zvěčněno v písni a má jmenovec sportovní tým v Torontu. A přesto jsou modré sojky jen špičkou sojového ledovce.

Seznamte se se sedmi neuvěřitelnými sojkami, které nejsou modrým sojem.

Stellerův soj

Stellerova sojka je pravděpodobně nejúžasnějším členem rodiny sojek. Tento velký zpěvník se obvykle může pochlubit výrazným trojúhelníkovým hřebenem, který překrývá černou uhlíkovou hlavu, malé bílé znaky nad zobákem a temně modré tělo. Tento soj se nachází v stálezelených lesích podél západního pobřeží Kanady, Spojených států a dolů kolem Mexika. Pohledy na tichomořské pobřeží Stellerova sojka se poněkud liší od skalního tvaru ptáka. Stellerův soj se obvykle nachází ve výškách mezi 3 000 a 10 000 stop.

Šedá sojka

šedá sojka

Tento soj se vyskytuje hlavně v Kanadě, i když se tento druh ponoří do USA v Oregonu, Idaho, Coloradu a několika dalších státech. Díky své roztomilé kulaté hlavě, načechranému tělu a krátkému zobáku byl tento jay někteří označován za „táborového lupiče“ a je často označován jako nebojácný. Šedá sojka žije v severních lesích po celý rok a na rozdíl od většiny ostatních ptáků hnízdí na konci zimy, když je sníh stále na zemi. Aby přežili zimu, ukládají tyto sojky v létě jídlo a jedí všechno od semen a hmyzu až po malé hlodavce, houby a mršinu. Toto je jediný soj na seznamu, který nemá na těle žádnou modrou.

Zelený soj

zelený soj

Pro někoho, kdo viděl pouze modrou sojku, může mít zelená sojka nejpřekvapivější pohledy. Birdersin v USA musí cestovat do jižního Texasu, pokud chtějí vidět ptáka na zemi. Jinak musí cestovat dolů do Střední nebo Jižní Ameriky. Jejich stanoviště sahá dolů přes Peru a Bolívii. Tento pták je jediný zelený soj, i když se pyšní modrou barvou kolem obličeje. Zelený sojek má rád nativní lesy a štětce mesquite a jí všechno od hmyzu přes ještěrky až po děti jiných ptáků.

Florida drhnout-jay

Florida drhnout-jay

Bohužel, drhoun na Floridě byl označen jako ohrožený podle zákona o ohrožených druzích v důsledku lidského vývoje v životně důležitých stanovištích. Podle komise pro ochranu ryb a volně žijících živočichů na Floridě drhoun na Floridě udržuje malé skvrny písku, xerické dubový peeling a drsné dřevo. Tyto konkrétní druhy flóry hoří tak často, aby udržovaly výšku stromů mezi 3 a 10 stopami vysoké. Florida drhnout-jay žije v rodinných skupinách, které obsahují chovný pár, předchozí potomstvo, a dokonce i ptáci, kteří byli adoptováni z jiných rodin. Někteří ptáci bez rozmnožování mohou zůstat s rodiči roky a pomáhat rodině, než se pustí do hledání vlastního území.

Západní křovinořez

western-drhnout-jay

Naštěstí tento zpěvák na Západě prosperuje a zabírá část stejného území jako Stellerova sojka. Kromě toho, že jsou modří, mají oba něco společného. Tento modro-šedý sojek s krátkým účtem a žádným hřebenem se nachází až na sever od Washingtonu a na jih do Střední Ameriky. Spíš než žít ve skupinách, jako jsou jejich floridští bratranci, se západní drhnoucí sojka drží spíše v chovných párech než v rodinných skupinách. Samice sedí na vejcích, zatímco samec přináší ženské jídlo k jídlu. Oba se podílejí na stavbě svého hnízda pomocí větviček, trávy, zvířecích chlupů a mechu a dalších předmětů.

Pinyon jay

Pinyon jay

Modrý a šedý pinyon jay lze nalézt v oblasti Velké pánve v USA a, jak už název napovídá, velká část ptačí stravy tvoří pinyon borovice. Na rozdíl od ostatních ptáků ve své rodině nemá pchinon peří na základně svého účtu. To umožňuje sojce tlačit zobák do šišky, aniž by se narušilo jeho peří. Pinyon jay hnízdí v koloniích a plemena v pozdní zimě. Bohužel, ačkoli je obtížné odhadnout počet, existuje podezření, že počet obyvatel v posledních desetiletích klesal.

Mexická sojka

mexická sojka

Mexická sojka žije primárně v Mexiku, ale také může být nalezena stateide v částech Texasu, Arizona a nové Mexiko. Dvě populace nalezené v různých zeměpisných oblastech se liší barvou vajec, hnízdním chováním a dokonce i barvou účtenky u mladých. Mexická sojka se živí žaludy, lámou je a drží je nohou proti větvi a bít ořechem zobákem. Žaludy mohou být pohřbeni v zemi, kde pták později načte uložený potravinový zdroj. Sojku lze spatřit také na květinách hledajících nektar a hmyz.

Takže, pane Blue Jay, nejste jediným sojkem ve městě. Už vás to neznamená, že vás budeme zbožňovat. Prostě nás nutí ocenit vaši velkou rozšířenou rodinu s jejími velkými podobnostmi a odlišnostmi.

Kolik sojek jste si všimli v divočině?

“>

CS.AskMeProject