15 nejtvrději pracujících maminek v říši zvířat

Lední medvěd a mládě

Království zvířat může být nemilosrdné k mladým zvířatům – a někdy táta nepomůže. Tyto pečlivé matky chodí do extrémů, aby zajistily přežití svých potomků, a za své úsilí si zaslouží určitou zásluhu.

Obří tichomořská chobotnice

Obří tichomořská chobotnice se stočila do korálů

Obří tichomořská chobotnice je možná nejtvrději fungující mořská maminka, která snáší až 74 000 vajíček a pečlivě se o ně stará měsíce, aniž by je opustila – dokonce ani na jídlo. Než se chlapci vylíhnou, utratí svůj poslední kousek energie, aby jim pomohla z doupěte … a pak zemře. Podívejte se na toto úžasné video, které dokumentuje matce chobotnice pečující o vejce, když se vylíhnou v průběhu týdne:

Slon africký

Vedle slona chodí slon dítěte

Sloni mají nejdelší období březosti jakéhokoli savce – téměř dva roky! Spárujte to s tím, že žádné jiné pozemské zvíře nenarodí větší dítě, a máte jednu vážně trvanlivou matku. Sloní telata mohou po porodu ošetřovat tři až šest let, ale naštěstí sloní maminky nemusejí chovat své děti samy: Mají pomoc se stádem, které se skládá výhradně ze samic a jejich telat.

Šedý klokan

Šedá klokaní matka s joey v pouzdře

Šedá klokani jsou téměř trvale těhotná a mohou mít ve svých váčcích dvě Joeys – dokud se nezačne zvětšovat mladší sourozenec a dva se nestane davem. na dobrodružství jednou za čas. Joeys se stane zcela nezávislým asi rok po jejich prvním skoku z pouzdra. Podívejte se na šedý klokan porodit dítě a sledujte jeho vývoj v neuvěřitelném záběru pod BBC "Život savců":

https://youtu.be/2lCKc8tURtc?t=1m3s

Virginie vačice

Virginské protiklad s dětmi, které na něj lezou

Je neuvěřitelné, že virginie opossum může mít kdekoli od čtyř do 25 dětí v jednom vrhu! Ale protože vačnatci dokážou nakrmit pouze jednu joey na bradavku, nejoblíbenější joeys, který se dá připojit, je 13 – přesto si představte, že by se mnoho mini-vaček vložilo do jednoho sáčku! Samozřejmě tam příliš dlouho nevydrží, obvykle odejdou po 70–125 dnech.

tučnák císařský

Tučňák císařský dítě obklopený dospělými tučňáky

Nejen, že tučňáci císařských císařů musejí položit obrovské vejce, ale pak je musí nechat za sebou, aby se mohli projít až 50 kilometrů ve sněhu, aby se mohli sami chytat rybám – a nemohou ani udržet všechny ryby dole. ! Vydají se na cestu, aby znovu svrhli svou hostinu ke svým kuřatům. (Ale nemůžeme slevu, když mužský tučňák císaře prochází, když je pryč: Stojí v choudle v chladném větru a chrání vejce mezi nohama, dokud se nevylíhne.)

Jahodová jedovatá žába

Šípková žába s jahodovým jedem vykukující rostlinu

Zatímco císař tučňák táhne vzdálenost pro její kuřátko, jahoda jedovatá žába oštěpů šplhá do jejích výšin. Vkládá vajíčka na kostarický deštný prales, a jakmile se stanou žáby, přenáší je jeden po druhém do různých malých kaluží vody – obvykle v bromeliadových listech, ale někdy na nejvyšší stromy deštného pralesa. Poté pokračuje v krmení každého z jejích pulců nefertilizovanými vejci, dokud nejsou plně vyvinutá. To je odhodlání!

Orca

Orca dospělý a tele vyskočí z vody

Pokud si myslíte, že nové lidské matky si během prvního měsíce života jejich novorozence užijí příliš málo, měl by příběh o velrybích věcech přiblížit věci. Telata Orca zasáhla tekoucí vodu, abych tak řekl, a nespí ani mrknutí za první měsíc svého života – což znamená, že ani maminka Orca nespí! Místo toho neustále plavou, což jim pomáhá vyhýbat se predátorům a budovat důležité zásoby svalů a tuků.

Taita africký caecilian

Taita africké caecilian klouzání na skále

Tato mrzutá maminka obojživelníků dává kůži její záda – doslova. Jakmile se její vejce vylíhnou, vyroste další, výživnou vrstvu kůže, kterou umožňuje dětem jíst. Každé tři dny ji roste, dokud se její veverka nezlobí.

Tailless tenrec

Tailless tenrec v nory

Dobře, zpět k roztomilým zvířatům! Tailless tenrec na Madagaskaru může porodit až 32 neuvěřitelných dětí s průměrným vrhem 15-20. To je hodně úst! Ačkoli obvykle mají 12 bradavek, u některých žen bylo zjištěno, že mají až 29.

Smažený žralok

Smažený žralok

Přestože je o záhadném žraločímu komárovi s hlubokými obydlími známo jen málo, vědci se domnívají, že tyto ženy mají nejdelší dobu březosti všech obratlovců – až 3,5 roku! Jedním z vysvětlení tohoto mimořádně dlouhého těhotenství je pomalý metabolismus tohoto zvířete se studenou vodou. Její mláďata se vyvíjejí ve vejcích uvnitř samice a po úplném vyvinutí porodí své malé žraločí děti.

Hamerkop

Hamerkop létání s hnízdními materiály

V průběhu tří nebo čtyř měsíců budou tito afričtí ptáci každý den několik hodin pracovat a vytvářet pro své mladé gigantické hnízdo..

Samec sbírá materiály, zatímco samice dá složité hnízdo dohromady, a pak ho oba zakryjí bahnem a ozdobí ho. Konečný produkt může být velký jako 5 stop široký a 5 stop vysoký, často vážící více než tisíc liber.

Jak si dokážete představit, je to velmi trvanlivé a docela cenná nemovitost pro ostatní ptáky, jakmile se hamerkopy odstěhují.

Aligátor

Aligátor spočívající na skále

Na vnější straně se mohou zdát těžké, ale aligátorské matky jsou ve skutečnosti velmi starostlivé. Vědí vše o bezohledné povaze svého mokřadního prostředí a dělají vše, co je v jejich silách, aby chránili své nejmenší – i když to znamená přilepit vejce hromadu hnijícího kompostu, což je teplo, ze kterého se vejce inkubují, zatímco matka stojí na stráži. Jakmile se vejce vylíhnou, téměř je pohltí do svých silných čelistí, aby je bezpečně odvezla do vody, a potom děti zůstanou s matkou až rok. Podívejte se na toto video National Geographic, které ukazuje, jak může být aligátor ochranné mamy:

Lední medvěd

Rodič ledního medvěda a jeho mládě

Není snadné být jedním z mála arktických druhů a je ještě těžší být jednou arktickou matkou. Aby se mohla připravit na těhotenství, musí samice ledního medvěda zdvojnásobit svou tělesnou hmotnost (získávat vzhůru až 400 liber!) A poté jí nejedí několik měsíců, s mláďaty zůstane celé dva měsíce poté, co se narodí, v podzemí se svými mláďaty . Pak musí procházet stále se tajícím mořským ledem a hledat jídlo, aby se sama a její mláďata udržovala naživu po dobu následujících dvou let, dokud se její mláďata osamostatní. Sir David Attenborough to říká nejlépe v tomto klipu od BBC "Planeta Země":

Orangutan

Matka a dítě orangutan

Mladí orangutani zůstávají závislí na svých matkách po nejdelší ze všech primátů kromě lidí, kojí po dobu asi pěti let a obecně se drží kolem devíti let. Kromě toho, že se orangutanské matky starají o malé, stromové lezečky, musejí postavit novou postel pro korunu stromů, aby mohly spát každou jednu noc – za život více než 30 000 domů! Stejně jako naše vlastní matky, orangutané učí své děti vše od domova ec (budování studijních hnízd) po etiketu (hledání potravy a půvabné jídlo).

Zoborožec

Na větvi seděl zoborožec

Hornbills mají velmi zvláštní – ale nepochybně bezpečný – hnízdní zvyk. Matka pták se těsní uvnitř duté části stromu blátem, ovocem a dalšími věcmi. Opouští otvor, který je dostatečně široký na to, aby jej táta a kuřátko pronikli lehkým občerstvením. Některé maminky z hornbillů vyrazí ze zdi a znovu ji postaví, aby drůbež zůstala na chvilku v bezpečí. Toto video od BBC "Džungle" dává vzácný a intimní pohled do hnízda zoborožec:

CS.AskMeProject