11 věcí, které jste o surikatech nevěděli

detailní záběr na Surikata

Surikata jsou známá tím, že jsou neuvěřitelně kooperativní a směšně roztomilá, ale o těchto strašidelných, často neobyčejně vztyčených savcích z Afriky je toho mnohem více. Zde je několik zajímavých drobností o surikatech, také nazývaných surikáty, včetně toho, jak se jim líbí žít, jíst, spát a další.

Nejsou to samotáři.

Surikata visí ve velkých skupinách – nazývají se davem nebo gangem. To může být až 50 zvířat, ale obvykle se drží spolu ve zvládnutelnější skupině 10-15 jedinců. Dav je složen z několika rodinných skupin, podle Národní zoo, s obvykle jedním dominantním párem v každé rodině. Rodiny šelmy nemusejí být ve stejné skupině. Ženy jsou obvykle dominantními členy davu.

Všichni se hodí.

Všichni členové davu plní svou roli tím, že pomáhají sbírat jídlo, dávat pozor na predátory a starat se o děti, říká National Geographic Kids. Ti, kteří se chovají jako vyhlídky, zazní zvukový signál, když spatří dravého ptáka, takže zbytek skupiny ví, že se rychle zakryje.

Mají rádi upínací prostředky.

Není důvod stavět nový dům, pokud to sousedé už pro vás udělali. Surikata jsou skvělá při kopání, ale obvykle se jen pohybují v nory, které již vykopali jiná zvířata, jako jsou například veverky říční, říká zoo San Diego Zoo. Často mají až 15 vchodů a východů se všemi druhy komor a tunelů, hlubokých více než šest stop. K dispozici jsou oddělené komory pro spaní a odchod do koupelny. Surikata má obvykle několik systémů nory a přemístí se každých pár měsíců.

Komunikace je klíčová.

skupina surikátů, jedna s otevřenými ústy

Meerkats jsou extrovertní a docela chatrní s nejméně 10 různými vokalizacemi, hlásí Národní zoo. Samice bývají hlasitější než muži. Některé z jejich zvuků patří "zamumlal, vyhrožoval vrčením a pliváním, vyhuboval záchvaty a defenzivní štěkající štěkot."

Sledují nebe.

Surikata vědí, že dávají pozor na dravé ptáky. Ve skutečnosti, podle National Geographic, mladí surikata se tak bojí ptáků, že se dokonce potápějí na krytí, když uvidí letadlo. Surikata může spatřit stoupající orel ve vzdálenosti více než 1 000 stop.

Bakterie pomáhají při označování území.

Surikata si otře vůni na keři v poušti Kalahari v Jihoafrické republice a označí jeho území.

Surikata udělají "vložit" sekrecí v vonných váčcích pod ocasy, které třít na skalách a rostlinách, aby označili své území. Chemické signály nalezené ve značkách vůně pocházejí z bakterií produkujících zápach, které se daří v sekrecích..

Boj může být vážný.

Nenechte se zmást jejich roztomilým vzhledem. Meerkats mohou být začarovaní, když bojují o území, a tyto konflikty mohou skončit smrtí. Ve studii, která se zabývala 1 024 živočišných druhů, byli ve skutečnosti nejsmrtelnější šelmy. Asi 20 procent úmrtí šelem je ve skutečnosti vraždou.

Meerkats se bude snažit vyhnout bojům, obvykle s blafováním a agresivním držením těla, říká Zoo San Diego. Ale když není jiná možnost, než jít do války, obě strany se postaví napříč polem a pak závodí jeden na druhého, skákají ocasy přímo vzhůru do vzduchu a vyhazují zadní nohy jako vykopávající koně. Jeden dav často psychuje druhého před tím, než skutečně dojde k nějakému boji.

Chyby jsou nejlepší.

mladý Surikata jíst ovoce

Surikata primárně jedí hmyz a používají svůj ostrý čich k nalezení chutného jídla, jako jsou grubové, termiti, brouci a housenky. Budou ale také jíst malé plazy, vejce, ptáky, ovoce a některé rostliny. Jsou také schopni zabíjet a jíst jedovaté hady a škorpióny bez zranění. Jsou imunní vůči jedu škorpióna a mohou tolerovat až šestkrát větší množství hadího jedu, který zabije králíka.

Surikata oči usnadňují život.

Meerkatovy oči se dobře chovaly k pouštnímu životu. Tmavé skvrny kolem jejich očí pomáhají snížit sluneční záři a dlouhé, horizontální žáci jim poskytují široký rozsah vidění, aniž by museli pohybovat hlavou. Při kopání zakryje oko membránou (nebo třetím víčkem), aby jej chránilo před pískem a jinými nečistotami.

Spí v hromadách.

Spící surikaty

Když je čas zasáhnout seno, meerkats nevěří ve vesmír. Obvykle se hromadí na sobě ve svých spacích komorách v hromádkách, přitulených na sebe kvůli teplu. V létě, když je horko, se mohou rozprostřít trochu víc a mohou dokonce spát nad zemí.

Usazují soupeření s soutěžemi o stravování.

Když zemře dominantní šelma, její vůdce davu obvykle převezme její nejstarší a nejtěžší dcera. Ale někdy její mladší sourozenec vyroste ze své sestry a následuje soupeření. Usadí se, kdo se stane novým matriarchem se soutěžící soutěží. Podařilo se jim upravit jejich stravu – a rychlost jejich růstu – aby se pokusili přerostlit své nejbližší soupeře.

CS.AskMeProject