10 věcí, které nevíte o chipmuncích

východní chipmunk

Jistě, že jsou roztomilí, jak to může být s jejich okouzlujícími velkýma očima, huňatými ocasy, pruhovanými zády a baculatými tvářemi. Pravděpodobně jste viděli, jak se tito mini hlodavci vrhají na váš dvorek nebo nedaleké lesy. Nebo je znáte z Hollywoodu. Walt Disney představil své animované duo chipmunk Chip and Dale v roce 1943 ao 15 let později Ross Bagdasarian Sr. zachytil americké srdce třemi bratry veverky – Alvinem, Theodorem a Simonem – zpívali svůj hudební hit „The Chipmunk Song (Christmas Don’t“) Mít zpoždění).”

Ale tato zablácená kouzla jsou mnohem víc než to. Následující drobnosti bez hranic – dotýkají se všeho od jejich složitých osobností a stravovacích návyků až po jejich společenské sklony a životní preference – vás možná jen překvapí. Drobeček neznamená vždy jednoduše.

Potřebují spát 15 hodin denně

Přinejmenším to platí pro chipmunky v zajetí. Pokud jejich divokí bratranci vyžadují stejné množství odloženého času, pak všechno, co se snaží rozhazovat zippy, které vidíte venku, musí být hotovo během devítihodinového okna každý den, říká Wildlife Animal Control.

Jsou příbuzní veverky

Podle National National Wildlife Federation jsou chipmunkové vážící 1 až 5 uncí nejmenšími členy rodiny veverek. To znamená, že tito hlodavci jsou také příbuzní dřevoklíčkům a prérijním psům, kteří sdílejí větev i na rodokmenu veverky.

Severní Amerika je hostitelem nejvíce

Sibiřský chipmunk

Podle National Geographic existuje 25 druhů chipmunků, které se pohybují většinou od Kanady po Mexiko přes různé stompingové pozemky od lesů po pouště až po předměstí. Pouze jeden druh, sibiřský chipmunk, si vyrábí svůj domov mimo Severní Ameriku a běhá po většině severní Asie i v Evropě, kde byl zaveden prostřednictvím obchodu se zvířaty v 60. letech.

Dávají přednost podzemnímu bydlení

vrabec na veverky

Zatímco některé chipmunky hnízdí v polenech nebo keřích, nejraději kopají obrovské podzemní nory, říká LiveScience. Tyto skryté domy obvykle zahrnují maskovaný vstupní otvor, tunelové systémy, které se mohou rozprostírat 10 až 30 stop, prostory pro skladování potravin a hnízdní komoru (která je udržována bezchybně čistá a lemovaná listy a dalšími rostlinnými látkami). Nahlédněte dovnitř veverky.

Chipmunkové mají spoustu predátorů

chipmunk na zadních nohách

Téměř jakákoli masožravec větší než jeden z těchto kousavých tvorů je potenciální hrozbou. Mysli na sovy, jestřábi, lasičky, lišky, kojoty, mývalové, bobríky, rysy, kočky, psy, hady a někdy dokonce i na své vlastní sestřenice rudé veverky, říká National Geographic. Chipmunkové se vyhýbají jídlu tím, že jsou rychlí a svižní – a drželi se blízko domova. Tito superrychlí unikající umělci zůstávají vždy ostražití, když hledají potravu, rozběhnou se při prvním náznaku nebezpečí dolů skrz jejich vrty, do štětce nebo dokonce do stromu.

Mají také lodní zdroje potravin

chipmunk s plnými tvářemi

Chipmunkové nejsou vybíraví jedlíci a tráví spoustu času hledáním svého dalšího jídla, a to i u krmítek pro ptáky (tolik otrávených majitelů domů to dokazuje). Tito všežravci milují ořechy, bobule, semena, houby, hmyz, žáby, ještěrky, baby ptáky a ptačí vejce podle horké linky pro volně žijící živočichy. Během pozdního léta a na podzim začnou přenášet další jídlo zpět do své doupě v jejich rozsáhlých lícních váčcích (které mohou držet skrýš 3x než jejich hlava). Toto krmení prospívá také většímu ekosystému – chipmunkové šíří semena a důležité mykorhizní houby, které žijí kolem kořenů stromů, což zajišťuje, že se jim daří.

V tomto videu sledujte, jak se do jeho tváří vrhá tří žaluďů.

Chipmunkové hibernaují, ale ne nepřetržitě

Od konce října upadají do hlubokého spánku se zpomalenou srdeční frekvencí a nižší tělesnou teplotou po delší období až do března nebo dubna. Na rozdíl od medvědů však chipmunkové neskladují své tukové zásoby, aby spali celou chladnou sezónu. Místo toho se pravidelně probouzejí, aby se ponořili do své zásoby ořechů a semen a dokonce se odvážili ven, říká ConnecticutDepartment of Energy and Environmental Protection.

Při narození nejsou rozkošní

Baby chipmunks (nazývané kity, koťata nebo štěňata) se rodí slepí, bezsrstí a bezmocní. Představte si něco, co vypadá jako růžové želé. Štěňata se však rychle vyvíjejí a hnízdo opouštějí ve věku 4 až 6 týdnů, aby si na světě udělali vlastní cestu.

Jsou to zrození samotáři

Přes svou pověst mazlivého kamarádství v karikaturách se skuteční chipmunkové příliš podobají svým protějškům na velké obrazovce. Ve skutečnosti jsou to většinou osamělí tvorové – alespoň do doby, než dorazí období rozmnožování. Na jaře a na konci léta se dva roky scházejí muži (nazývaní babky) a ženy (ano), kteří se znovu spojí. Samice chipmunků chovají mláďata, ale po odchodu nezůstávají blízko k jejich potomkům.

Osamělé neznamená ticho

obálka Alvina a alba Chipmunků

Ne, nezpívají jako Alvin a jeho bratři, ale chipmunkové mají podle hlasu National Geographic ohromný hlasový repertoár, který hlásí vše od teritoriálních nároků k teroru nad nedalekými predátory. Vokalizace zahrnují čipy, sklíčidla a alarmová volání. Ve skutečnosti jsou chipmunkové takoví komunikativní a jejich vysoce posílená komunikace je tak všudypřítomná, že si je mnoho lidí zaměňuje za volání ptáků..

Poslechněte si nějakou chipmunk crieshere. Podívejte se na více v tomto videu.

CS.AskMeProject