14 překvapivých potravin, které obsahují živočišné produkty

gumoví medvědi, gumové bonbóny a želatina

Pokud jste vegetarián nebo vegan, znáte zjevná jídla, kterým byste se měli vyhnout – není zmatek o tom, odkud ten steak pochází. Složky jiných potravin však nejsou tak zřejmé.

Štítky na potravinách mohou být matoucí nebo dokonce zavádějící a některé potraviny, které vypadají bez masa, mohou obsahovat skryté živočišné produkty.

Podívejte se na náš seznam potravin, které nejsou vegetariánské nebo veganské.

Bagely a chléb

Mnoho chlebových výrobků obsahuje aminokyselinu známou jako L-cystein, která se používá jako změkčovadlo. L-cystein je odvozen buď z peří z lidských vlasů nebo z drůbežího peří a lze jej nalézt v mnoha populárních značkových produktech. Mezi podniky, které uznaly, že užily L-cystein, patří Lender’s, Einstein Bros, McDonald’s a Pizza Hut.

Pivoa víno

Isinglass, želatina podobná látka shromážděná z močového měchýře sladkovodních ryb, jako je jeseter, se používá v procesu vyčišťování mnoha piv a vín. Dalšími činidly používanými pro proces čeření jsou vaječný albumin, želatina a kasein. Chcete-li zkontrolovat, zda je pivo nebo víno veganské, podívejte se do tohoto definitivního průvodce.

Cukroví

Četné potraviny obsahují želatinu, bílkovinu získanou z kolagenu v kravských nebo vepřových kostech, kůži a pojivových tkáních. Často se používá jako zahušťovací nebo stabilizační činidlo a lze jej nalézt v různých bonbónech, mezi jinými Altoids, gumové bonbóny a žvýkačky Starburst.

Také mnoho červených bonbónů obsahuje barvivo vyrobené z výtažků ze sušených těl chyb kaktusů Coccus. Složka je často uvedena jako karmín, kochineal nebo kyselina karmínová. Společnost PETA udržuje seznam cukrovinek bez ananasu.

Caesar obvaz

Většina salátových dresingů Caesar obsahuje pastu sardele, ale jsou k dispozici vegetariánské značky, proto si před nalitím přečtěte štítek..

Jell-O

Je docela běžné, že Jell-O obsahuje želatinu, ale věděli jste, že můžete vyrobit veganskou Jell-O pomocí agar-agaru, želatinové látky z řas? Zde je váš veganský želé recept.

Marshmallows

Přátelé pečou marshmallows kolem ohně

Želatina udeří znovu, ale naštěstí si můžete vyrobit svůj vlastní margmallows s agarem, takže vám nebude chybět žádná z dobrotivosti gooey s’mores.

Nemléčné mléko

Ačkoli má nemléčné výrobky ve svém názvu, mnoho takových krémů obsahuje kasein, protein získaný z mléka.

Výrobky Omega-3

Mnoho produktů se štítky, které se mohou pochlubit svými zdravými ingrediencemi, obsahuje omega-3 mastné kyseliny získané z ryb. Například na etiketě Tropicana’s Hearth Zdravé pomerančové šťávy jsou jako přísady uvedeny tilapie, sardinky a sardely..

Arašídy

Některé značky arašídů, jako jsou arašídy Planters, obsahují také želatinu, protože látka pomáhá sůl a další koření přilnout k ořechům.

Brambůrky

Některé ochucené bramborové lupínky, zejména ty, které jsou ochuceny práškovým sýrem, mohou obsahovat kaseinové, syrovátkové nebo živočišné enzymy. PETA udržuje seznam populárních veganských občerstvení.

Rafinovaný cukr

dřevěnou lžící cukru

Cukr není přirozeně bílý, takže jej výrobci zpracovávají pomocí kostního uhlí, které se vyrábí z kostí skotu. Chcete-li se vyhnout cukru zfiltrovanému kostním uhlím, nakupujte nerafinovaný cukr nebo nakupujte z něj, ale nepoužívejte filtry s kostním char.

Fazole

Mnoho konzervovaných fazolí je vyrobeno z hydrogenovaného sádla, proto zkontrolujte štítky, abyste zajistili, že kupujete vegetariánská fazole.

Vanilková jídla

Ačkoli je to vzácné, některé potraviny jsou ochuceny kastrátem, bobří anální sekrecí. Jak hrubé to zní, FDA to klasifikuje jako asgras, nebo "obecně považováno za bezpečné," a Castoreum jsou obvykle uvedeny jako "přírodní aroma." Doplňková látka se nejčastěji používá v pekárenském zboží jako náhrada vanilky, ale používá se také v alkoholických nápojích, pudingech, zmrzlině, bonbónech a žvýkačkách.

worcestrová omáčka

Tato oblíbená omáčka se vyrábí s ančovičkami, ale jsou k dispozici značky vhodné pro vegetariány.

CS.AskMeProject